UNIUNEA JURISTILOR DIN ROMANIA
 
 
 
 
 
Anunturi
 

 
In memoriam
 

 
Evenimente
  
 
 
 
 

IN MEMORIAM

        Redactia revistei „Dreptul” anunta cu adanca durere incetarea din viata, la 3 iunie 2018, a eminentului jurist si publicist in domeniul teoriei si practicii dreptului Serban Beligradeanu, a carui activitate de cercetare si publicistica s-a identificat cu „Revista romana de drept”, careia i-a succedat, continuandu-i profilul tematic, revista „Dreptul”.
        Comunitatea juridica din Romania a pierdut astazi un membru de seama dedicat studiului dreptului privat si, indeosebi, dreptului muncii, cadru didactic de prestigiu si doctor in drept al Universitatii din Bucuresti din anul 1968. Pentru meritele sale incontestabile in domeniul cercetarii juridice si formarii unei pleiade intregi de specialisti in domeniul dreptului muncii, profesorului Serban Beligradeanu i s-a decernat titlul de doctor honoris causa al Universitatii de Vest din Timisoara.
        Prof. univ. dr. Serban Beligradeanu a fost o perioada indelungata secretar general de redactie al „Revistei romane de drept”, redactor-sef adjunct si apoi redactor-sef al revistei „Dreptul”. A indeplinit functia de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International, de judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului – Strasbourg 2000 si profesor asociat la Institutul National al Magistraturii.
        A sustinut studiile de licenta la Facultatea de Drept a Universitatii din Bucuresti, incheiate in 1949 si a absolvit apoi Facultatea de Istorie din cadrul aceleiasi universitati in anul 1952. Dubla pregatire teoretica si studiul aprofundat al literaturii juridice de drept privat i-au permis sa dobandeasca o impresionanta cultura juridica si de specialitate.
        A obtinut diploma Scolii Internationale de Dreptul Muncii Comparat, cu mentiunea „félicitations du jury” din partea Facultatii Internationale pentru Invatamantul Dreptului Comparat – Scoala Internationala de Drept al Muncii Comparat –, cu sediul la Strasbourg (iulie–august 1971 si iulie–august 1972) si a frecventat cursul „Protectia internationala a drepturilor omului si sistemele legislatiilor nationale”, organizat la Palatul Pacii (Haga) si la Consiliul Europei (Strasbourg) de catre Comitetul Helsinki – Olanda (1993).
        De-a lungul indelungatei sale cariere a ocupat urmatoarele functii:
        - Consilier juridic la o intreprindere din sistemul Consiliului Popular al Municipiului Bucuresti (1950–1977);
        - Secretar general de redactie la „Revista romana de drept” (1977–1989);
        - Redactor-sef adjunct si, apoi, redactor-sef al revistei „Dreptul” (din 1990);
        - Arbitru la Comisia de Arbitraj de pe langa Camera de Comert si Industrie a R.S.R. (1978–1989);
        - Arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei (din 1990);
        - Profesor universitar asociat la Facultatea Internationala de Stiinte Umane – sectia Drept – din cadrul Universitatii din Bucuresti, disciplina „Dreptul muncii” (1993–1995);
        - Profesor (personal de instruire si formare) la Institutul National al Magistraturii, disciplina „Dreptul muncii” (1991–2004);
        - Judecator ad-hoc la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (Strasbourg) in cauza Constantinescu versus Romania (finalizata la 6 iunie 2000).
        In perioada 1961–2003 a publicat 70 volume in domeniul dreptului muncii, dintre care semnalam: „Raspunderea materiala a angajatilor” (1961); „Comisiile de judecata” (1971); „Raspunderea materiala a persoanelor incadrate in munca” (1973), tradusa si in limba maghiara; „Incadrarea si promovarea in munca – Legea nr. 12/1971 comentata” (1974); „Incheierea, modificarea si incetarea contractului individual de munca” (1976), tradusa si in limba maghiara; „Dreptul muncii – Tratat (3 volume), in colaborare cu Sanda Ghimpu, Ion Traian Stefanescu si Gheorghe Mohanu” (1978–1982); „Dictionar de dreptul muncii, in colaborare cu Ion Traian Stefanescu” (1997); „Legislatia muncii comentata” (1991–2003) etc.
        De asemenea, in perioada 1955–2007, a intocmit 236 studii si 47 de adnotari jurisprudentiale publicate in reviste stiintifice cu profil juridic din tara si strainatate, axate, indeosebi, pe problematica dreptului muncii, dar si pe aceea de drept civil, procesual civil si arbitraj comercial. Studiile si articolele sale, publicate in „Revista romana de drept” si revista „Dreptul”, precum si in alte publicatii de drept privat, acopera prin tematica abordata intreaga problematica a dreptului muncii, iar unele dintre solutiile preconizate si propunerile de lege ferenda avansate au fost preluate si transpuse in proiecte de lege si propuneri legislative.
        Astfel, la varsta de 90 de ani, Serban Beligradeanu ne paraseste, lasand in urma sa o impresionanta colectie de lucrari in domeniul dreptului muncii si nu numai, rezultat al unei vaste experiente profesionale.
        Dumnezeu sa il odihneasca in pace!

 

 
 
 
 
 
Cele mai recente numere din revista "Dreptul"
 
 
 
 
Design si mentenanta
 
Compania de Informatica Neamt