UNIUNEA JURISTILOR DIN ROMANIA
 
 
 
 
 
Anunturi
 

 
In memoriam
 

 
Evenimente
  
 
 
 
 

REGULAMENT
pentru organizarea inmanarii premiilor stiintifice ale
Uniunii Juristilor din Romania, Societatii "Titu Maiorescu", revistelor "Dreptul" si "Palatul de Justitie"

      In conformitate cu prevederile Statutului Uniunii Juristilor din Romania si cel al Societatii "Titu Maiorescu", anual se organizeaza, in luna decembrie, festivitatea inmanarii premiilor stiintifice pentru cele mai valoroase lucrari in domeniul dreptului. In vederea organizarii corespunzatoare a acestei activitati, se adopta prezentul Regulament.

      – Premiile care se acorda sunt urmatoarele:
            • premiul "Mihail Eliescu", in domeniul dreptului civil
            • premiul "I.L. Georgescu", in domeniul dreptului civil – pentru lucrari cu profil de drept comercial
            • premiul "Vintila Dongoroz", in domeniul dreptului penal
            • premiul "Hanibal Teodorescu", in domeniul dreptului public – pentru lucrari altele decat cele din domeniul dreptului penal
            • premiul "Andrei Radulescu", in domeniul stiintelor juridice interdisciplinare
            • premiul revistei "Dreptul", pentru publicistica stiintifica in domeniul dreptului
            • premiul revistei "Palatul de Justitie", pentru publicistica juridica
      – Pentru fiecare premiu se va nominaliza o singura lucrare; in situatii de exceptie, avand in vedere valoarea stiintifica a unor lucrari din acelasi domeniu, vor putea fi premiate cel mult doua lucrari.
      – In situatii speciale – hotarate de Consiliul director – se pot acorda "premii de excelenta" pentru intreaga activitate stiintifica unor personalitati ale vietii juridice.
      – Evaluarea lucrarilor pentru premiere va fi facuta de o comisie formata din sapte specialisti de reputatie recunoscuta: presedintii sectiilor stiintifice ale Uniunii – drept public si drept privat, directorul publicatiilor "Dreptul", carora li se vor adauga inca 4 membri – 2 specialisti in domeniul dreptului civil si 2 specialisti in domeniul dreptului penal; membrii comisiei se indemnizeaza; comisia va avea un secretar tehnic care va intocmi lucrarile pregatitoare.
      – Propunerile pentru premiere vor fi transmise, cu indicatia "pentru premiile stiintifice", la Uniunea Juristilor, de catre editorii lucrarilor insotite de o adresa.
      – Editorii vor putea propune cel mult 7 titluri. Acestea vor trebui sa intruneasca urmatoarele conditii: lucrarea propusa sa aiba valoare stiintifica certa, sa fi aparut ca prima editie in anul in curs, sa aiba un tiraj de cel putin 500 exemplare.
      – Calendarul de lucru al comisiei este urmatorul:
            • la inceputul lunii noiembrie U.J.R. trimite editorilor scrisoarea prin care solicita propunerile;
            • pana la data de 19 noiembrie editorii transmit propunerile catre comisie;
            • 20 noiembrie – 29 noiembrie, comisia analizeaza lucrarile si se intocmeste procesul-verbal cu propunerile de premiere;
            • 5 decembrie, in sedinta Consiliului director, in prezenta comisiei, se prezinta propunerile care sunt aprobate si se stabileste data inmanarii premiilor;
            • in 2 zile de la data ramanerii definitive a propunerilor facute de comisie, se comunica tuturor editorilor care au facut propuneri rezultatul selectiei si data inmanarii premiilor.
      (Calendarul poate fi modificat in functie de zilele de repaus)
      – Lucrarile premiate vor fi recompensate cu premii in bani, fiind insotite de o diploma ce cuprinde titlul lucrarii si autorul (autorii) acesteia.
      – Prezentul Regulament va fi postat pe site-ul Uniunii Juristilor si publicat in revista "Palatul de Justitie".

 

 
 
 
 
 
Cele mai recente numere din revista "Dreptul"
 
 
 
 
Design si mentenanta
 
Compania de Informatica Neamt